امروز: جمعه 10 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

بررسی عوامل موثر در رعایت حجاب دانش آموزان دختر

بررسی عوامل موثر در رعایت حجاب دانش آموزان دختر دسته: معارف اسلامی
بازدید: 28 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 24 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 46

هیچ چیز نبود، جز دیكتاتوری وحشی، او كه می‌خواست با سرنیزه، پرده از اندام عفاف براندازد هر چند می‌دانست زنان این خاك، سپاهیان آموزش دیده در اصالت فاطمه اند و مردان را قامت غیرت فرونریخته است و تبر ابراهیم، هنوز هم سبز می‌درخشد، وطن را به سود خنده های نامتناهی شیطان فروخت و آزادی را در «نماد مسلمانی» هم محكوم كرد

قیمت فایل فقط 19,500 تومان

خرید

مقدمه

هیچ چیز نبود، جز دیكتاتوری وحشی، او كه می‌خواست با سرنیزه، پرده از اندام عفاف براندازد. هر چند می‌دانست زنان این خاك، سپاهیان آموزش دیده در اصالت فاطمه اند و مردان را قامت غیرت فرونریخته است و تبر ابراهیم، هنوز هم سبز می‌درخشد، وطن را به سود خنده های نامتناهی شیطان فروخت و آزادی را در «نماد مسلمانی» هم محكوم كرد.

بانوی ایران، تا آن زمان پشت پرچین حجب و حیا، دامان پاك خود را گسترانیده بود تا گل های خوش آب و رنگی كه سر به زانویش نهاده بودند، با لالایی هر قصه‌ی آسمانی بیارامند.

اما، چشم هایی كه پشت حریر نقاب، اعتماد خود را از زاویه‌ی نورانی تری می‌نگریست، دانست كه باید تحمیل عریانی را گریه كند و گیسوانی كه در امنیت حریم حجاب، بافته‌های محبوبیت و لطافت بود، باید در كوچه بازار هر نگاه آلوده رها می‌شد.

و اینك زنان ایرانی كه همواره از چشمه‌ی حیا آب می‌نوشیدند و چادر عفت بر سر می‌كردند باید در برابر تیرهای زهرآلود نگاه نامحرمان، بدون حجاب ظاهر شوند و چه سخت است تصور مرواریدی صدف!

دژخیم، پا در پوتین  ابلهانه ترین تفكرات تجددگرایی، بر جاده‌های شرافت ایران زمین گام بر می‌داشت تا چشم های خودبین استعمار را به روی شرف خود ساخته‌ی ایرانی بدراند، تا لكه‌دار كند دامان عفت ایرانی را و به خاك بكشاند عصمت عفاف را.

اما تاریخ به یاد می‌آورد استقامت ایرانی را، ایستادگی غیرت را! ‌تاریخ می‌بالد به سرزمین زنان عفیف؛ زنانی كه سیاهی چادرهایشان با خون عفتشان آمیخت و حجابشان حفظ ماند تا پیش دردانه‌ی رسول اكرم (ص)، فاطمه‌ی زهرا (س) روسپید شوند.

ای زن، به تو از فاطمه این گونه خطاب است

ارزنده ترین زینت زن حفظ حجاب است

پوشش زن در اسلام این است كه زن در معاشرت خود با مردان بدن خود را بپوشاند و به جلوه‌گری و خودنمایی نپردازد.

در جامعه‌ای كه زن را نه با معیارهای انسانی، بلكه با معیارهای زنانگی می‌سنجند، زن در حكم یك كالاست و با او مانند یك كالا رفتار می‌شود. شگفت است كه هر گاه از پوشش و سادگی اسلامی به میان می‌آید، مخالفان كه غالباً یا شیفتگان ناآگاه غربند، یا پادوهای مزدور سرمایه داری مصرفی، زبان به سخنسرایی می گشایند كه شما می‌خواهید زن را از حضور فعال در جامعه محروم كنید و او در خانه محبوس سازید و شما شخصیت زن را جدی نگرفته و نیمی از جمعیت كشور را از صحنه‌ی كار اجتماعی بیرون رانده اید. [1]

در پاسخ باید گفت اتفاقاً چون در تفكر اسلامی زن باید به عنوان یك انسان به صورتی بسیار جدی وارد اجتماع شود، لازم است دست از تجمل و خودنمایی بردارد.

لازمه‌ی اجتماعی بودن این است كه فرد كمتر به خود بپردازد و خود را هم چون قطره‌ای در دریای جامعه غرق كند.

آری؛ حجاب در حقیقت طهارت باطنی و اقتدار معنوی زن است كه در قالب لباس و چادری ساده تجلی می‌كند، تا از چشم هوس بازان و نامحرمان به دور باشد. همانگونه كه گنج گران قیمت را در زیر خاك پنهان می‌كنند تا نصیب رهزنان نشود، زن نیز باید گنجینه‌ی نهاد خویش را در كمال سادگی ارائه دهد و طهارت و تقوای باطنی را كه مایه‌ی باروری درخت خانواده است برای همسر و فرزندان خود در پوشش خاكی ساده یعنی «حجاب» حفظ نماید. حجاب زن اگر چه تأكید شریعت است اما در روان شناسی عام امروزی مورد توجه همه‌ی جوامع می‌باشد؛ یعنی همگان اعتراف دارند كه حجاب برای سلامت هم مرد و هم زن ضروری است؛ به ویژه تنها راه برون رفت از ناامنی های اخلاقی و اجتماعی زنان را رویكردی دوباره به حجاب می‌دانند.

این جاست كه وجود زنانی چون حضرت زهرا (س) و زینب كبری و حضرت مریم ، در فرهنگ جوامع بشری، به عنوان الگوی پاكی طهارت، غیرت و شجاعت، حضوری دوباره می‌یابند.

جهان محتاج روی پاك زهراست دل هر پاك، سینه چاك زهراست

زنی كه قدر گنج خویش داند      كلید گنج او در خاك زهراست

بنابراین، حجاب، ایمنی بخش زنان و سلاح تیز میدان علیه دشمنان، خیمه‌ی طهارت و پاكی‌ها برای تربیت فرزندان صالح و با ایمان ، استحكام پیوند خانوادگی، استواری اجتماع و مایه‌ی آرامش روح و روان می‌باشد.[2]

گل عفاف، در بوستان حجاب می‌روید و حجاب قلعه‌ای برای پاسداری از «گوهر عفاف» است.


هدف كلی :

بررسی عوامل مؤر در رعایت حجاب دانش آموزان دختر

مدارس راهنمایی تحصیلی شهرستان یزد

پیشینة تحقیق

الف – مطالعه تحقیقات انجام شده در زمینه حجاب دانش آموزان مدارس:

در زمینه بررسی وضعیت حجاب دانش آموزان مدارس دخترانه تاكنون می‌توان به تحقیقی كه توسط دفتر مشاوره و تحقیق وزارت آموزش و پرورش در سال 1370 تحت عنوان “بررسی علل گرایش یا عدم گرایش به حجاب در میان دختران شهر تهران” در مناطق ششگانه 5، 4، 11، 14 ، 18 انجام شده است اشاره نمود.

نمونه مورد بررسی این تحقیق شامل 537 نفر دانش آموز دختر مقطع راهنمائی و متوسطه می‌باشد كه از این تعداد با توجه به ملاكهای انتخاب شده 145 نفر حذف و در مجموع تعداد پرسشنامه های قابل بررسی به 392 مورد رسید از این تعداد 186 پرسشنامه توسط دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی و 206 مورد توسط دانش آموزان مقطع متوسطه تكمیل شده و جهت تجزیه و تحلیل نتایج بدست آمده از این تحقیق از روش آمار توصیفی استفاده گردیده است.

نتایج حاصله از این تحقیق نشان میدهد كه :

اكثریت دانش آموزان گرایش به رعایت حجاب دارند. اما علت عدم رعایت كامل حجاب می‌تواند ناشی از عواملی چون عدم آگاهی نسبت به حدود شرعی عكس العمل در مقابل فشارهای موجود در سطح جامعه در زمینه حجاب، الگو های نامناسب در جامعه و نیازهایی چون توجه و ... میباشد و همچنین گرایش به حجاب در بین دانش آموزان مقطع راهنمایی بیش از دانش آموزان مقطع دبیرستانی است.

در این تحقیق میزان تحصیلات پدران دانش آموزانی كه دارای گرایش به حجاب هستند بیشتر در حد زیر دیپلم بوده اما تحصیلات پدران دانش آموزانی كه عدم گرایش به حجاب نشان می دهند در حد دیپلم و فوق دیپلم می‌باشد و میزان تحصیلات مادران دانش آموزانی كه دارای گرایش به حجاب هستند در حد خواندن و نوشتن بوده اما تحصیلات مادران دانش آموزانی كه عدم گرایش به حجاب نشان میدهند در حد دیپلم و فوق دیپلم می‌باشد.

بیشترین مخالفت دانش آموزانی كه گرایش به حجاب ندارند مربوط است به چادر و معتقدند كه چادر دست و پاگیر است در این مورد 7/44% دانش آموزان موافق با حجاب نیز نظر موافق داده اند ولی اكثر دانش آموزان موافق و مخالف حجاب، مخالف آن هستند كه چادر سر كردن نوعی توهین به شخصیت زن است.

نوع خانواده و اقوام در نحوه پوشش دانش آموزان بسیار موثر است به خصوص دانش آموزانی كه در مقطع راهنمایی تحصیل می كنند و از نظر نوع محل مسكونی خانواده‌ها ملاحظه می گردد كه درصد بیشتری از خانواده هایی كه دانش آموزان آنها عدم گرایش به حجاب دارند در منازل آپارتمانی زندگی می كنند یكی از عوامل مهم زدگی دانش آموزان از حجاب رفتار نامناسب افراد باحجاب است و برخورد تحقیرآمیز یا احترام آمیز مردم جامعه با زنان باحجاب و بدحجاب در گرایش یا عدم گرایش دانش آموزان به حجاب موثر است.

دانش آموزان موافق حجاب حدود 40% بیشتر از دانش آموزان مخالف حجاب بر این عقیده‌اند كه حجاب لازم است چون فرمان خدا و پیشوایان دین است و موجب خوشبختی انسان در آخرت است همچنین اكثر دانش آموزان حجاب و رعایت آنرا به دلیل آنكه فرمان خداوند می‌باشد پذیرفته اند و كمتر نسبت به علل فرهنگی یا سیاسی آن آگاهی دارند و حتی گرایش نشان می‌دهند پیروی از مد یكی از عوامل مؤثر در گرایش دانش آموزان به بدحجابی است و احساس زیبائی در انتخاب یا عدم انتخاب از نظر دانش آموزان مهم است.

هر چه سن دانش آموزان موافق حجاب بیشتر شده در عقیده خود راسخ تر شده اند و بر عكس دانش آموزان مخالف حجاب هر چه سنشان بیشتر شده تزلزل بیشتری در عقاید نشان می‌دهند.

بنابراین با توجه به مقایسه نتایج به دست آمده از این تحقیق و تحقیقی كه در تیرماه 73 بر روی 300 نفر از دانش آموزان دختر پایة اول، دوم، سوم و چهارم دبیرستانهای دخترانه شهرستان یزد انجام شد میتوان نتیجه گرفت كه در هر دو تحقیق عواملی چون وضعیت مطلوب ظاهری دانش آموزان، میزان تحصیلات در حد عادی مادران، عدم پیروی از مد و مدگرائی ، برخورد مناسب اطرافیان با افراد با حجاب و بدحجاب، برخورد منطقی و برنامه ریزی صحیح مسئولین مدرسه در اجرای امر حجاب افزایش شناخت دانش آموزان نسبت به دلایل رعایت و میزان رعایت حجاب افراد خانواده در رعایت حجاب دانش آموزان مؤثر می باشد.

در مورد تفاوتهای این دو تحقیق می‌توان اظهار داشت كه در این تحقیق میزان تحصیلات پدر عاملی مؤثر در رعایت حجاب فرزندان بوده در حالیكه در تحقیق حاضر این عامل تأثیر چندانی در رعایت حجاب نداشته است و همچنین تفاوت دیگری كه مشاهده میگردد مربوط به نظرات دانش آموزان در مورد مناسبترین نوع پوشش برای زنان در جامعه می‌باشد كه در این تحقیق اكثراً معتقد به پوشش مانتو و شلوار و مقنعه بوده در حالیكه در تحقیق حاضر اكثراً هر دو پوشش چادر مانتو شلوار و مقنعه را مناسب می‌دانند.


بررسی حجاب از دیدگاه اسلام

پیش از این كه استنباط خود را در این باره ذكر كنیم، لازم است یك نكته را یادآوری می‌كنیم، آن نكته این است كه معنای «لغوی» حجاب كه در عصر ما این كلمه برای پوشش زن معروف شده است، چیست؟

كلمه‌ی «حجاب» هم به معنی پوشیدن است و هم به معنی پرده و حاجب. بیشتر استعمالش به معنی پرده است. این كلمه از آن جهت مفهوم پوشش می دهد كه پرده وسیله‌ی پوشش است و شاید بتوان گفت كه به حسب اصل لغت هر پوششی حجاب نیست، آن پوششی حجاب نامیده می شود كه از طریق پشت پرده واقع شدن، صورت گیرد. در قرآن كریم در داستان سلیمان غروب خورشید را این طور توصیف می كند: حتی توارت بالحجاب؛ یعنی تا آن وقتی كه خورشید در پشت پرده مخفی شد. پرده‌ی حاجز میان قلب و شكم را حجاب می نامند.

در دستوری كه حضرت علی (ع) به مالك اشتر نوشته است،‌ می‌فرماید : «در میان مردم باش، كمتر خود را درون خانه پنهان كن، حاجب و دربان تو را از مردم جدا نكند، بلكه خودت را در معرض ملاقات و تماس مردم قرار بده تا ضعیفان و بیچارگان بتوانند نیازمندی‌ها و شكایات خود را به گوش تو برسانند و تو نیز از جریان امور بی اطلاع نمانی».[3]


ابن خلدون در مقدمه‌ی خویش فصلی دارد تحت عنوان :

«فی الحجاب كیف یقع فی الدول و انه یعظم عندالهرم» ، در این فصل بیان می كند كه حكومت ها در بدو تشكیل میان خود و مردم حائل و فاصله ای قرار نمی دهند ولی تدریجاً حائل و پرده ی میان حاكم و مردم ضخیم تر می‌شود تا بالاخره عواقب ناگواری به وجود می‌آورد.

ابن خلدون كلمه‌ی حجاب را به معنی پرده و حائل نه «پوشش » به كار برده است. استعمال كلمه‌ی حجاب در مورد پوشش زن یك اصطلاح نسبتاً جدید است، در قدیم و مخصوصاً در اصطلاح فقها كلمه‌ی «ستر» كه به معنی پوشش است به كار رفته است. فقها چه در كتاب الصلاه و چه در كتاب النكاح كه معترض این مطلب شده اند كلمه‌ی ستر را به كار برده اند نه كلمه‌ی حجاب را.

بهتر این بود كه این كلمه عوض نمی شد و ما همیشه كلمه ی پوشش را به كار می‌بردیم زیرا چنان چه گفتیم معنی شایع لغت «حجاب» پرده است و اگر در مورد پوشش به كار برده می شود به اعتبار پشت پرده واقع شدن زن است و همین امر موجب شده است كه عده‌ی زیادی گمان كنند كه اسلام خواسته است زن همیشه پشت پرده باشد و بیرون نرود.

وظیفه‌ی پوشش كه اسلام برای زنان مقرر كرده است به این معنی نیست كه از خانه بیرون نروند. زندانی و حبس كردن زن در اسلام مطرح نیست. در برخی از كشورهای قدیم مثل ایران قدیم و هند چنین چیزهایی وجود داشته است ولی در اسلام وجود ندارد. پوشش زن در اسلام این است كه زن در معاشرت خود با مردان بدن خود را بپوشاند و به جلوه‌گری و خودنمایی نپردازد.

آیات مربوطه همین معنی را تكرار می كند و فتوای فقها هم مزید و مؤید همین مطلب است و ما حدود این پوشش را با استفاده از قرآن و منابع سنت ذكر خواهیم كرد. در آیات مربوطه «لغت حجاب » به كار نگرفته است. آیاتی كه در این باره هست چه در سوره‌ی نور و چه در سوره‌ی احزاب حدود پوشش و تماس های زن و مرد را ذكر كرده است، بدون آن كه كلمه‌ی حجاب به كار رفته باشد. آیه ای كه در آن كلمه «حجاب » به كار رفته مربوط است به زنان پیامبر كه در قرآن كریم درباره‌ی آنها دستورات خاصی وارد شده است.

اولین آیه خطاب به زنان پیامبر با این جمله آغاز میشود : «شما با سایر زنان فرق دارید»؛ اسلام عنایت خاصی داشته است كه زنان پیغمبر چه در زمان حیات آن حضرت و چه از وفات ایشان در خانه های خود بمانند و در این جهت بیشتر منظورهای اجتماعی و سیاسی در كار بوده است. قرآن صریحاً می‌گوید: «در خانه های خود بمانید» اسلام می‌خواسته است «امهات المؤمنین» كه خواه ناخواه احترام زیادی در بین مسلمانان داشته‌اند از احترام خود سوء استفاده نكنند و احیاناً ابزار استفاده عناصر خودخواه و ماجراجو در مسائل سیاسی و اجتماعی واقع نشوند و چنانكه می‌دانیم یكی از آنها یعنی عایشه كه از این دستور تخلف كرد ماجراهای سیاسی ناگواری برای جهان اسلام به وجود آورد. او همیشه اظهار تأسف می كرد و می‌گفت دوست داشتم فرزندان زیادی از پیامبر داشتم و می مردند اما به چنین ماجرایی دست نمی‌زدم.

سر‌ّ این كه زنان پیامبر ممنوع شدند از این كه بعد از آن حضرت با شخص دیگری ازدواج كنند همین است؛ یعنی شوهر بعدی از شهرت و احترام زنش سوء استفاده می‌كرد و ماجراها می‌آفرید بنابراین اگر درباره‌ی زنان پیامبر دستور اكیدتر و شدیدتری وجود داشته باشد بدین جهت است.

به هر حال آیه‌ای كه در آن آیه كلمه‌ی «حجاب» به كار رفته آیه 52 سورة احزاب است كه می‌فرماید : «اگر از آن متاع و كالای مورد نیازی مطالبه می كنید از پشت پرده از آنها بخواهید».

در اصطلاح تاریخ و حدیث اسلامی هر جا نام «آیه حجاب» آمده است مثلاً گفته شده قبل از نزول آیه حجاب چنان بود و بعد از نزول آیه حجاب چنین شد، مقصود آیه این است كه مربوط به زنان پیامبر است.

قیمت فایل فقط 19,500 تومان

خرید

برچسب ها : بررسی عوامل موثر در رعایت حجاب دانش آموزان دختر , عوامل موثر در رعایت حجاب دانش آموزان دختر , بررسی حجاب از دیدگاه اسلام

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر